• 19 juni 2019

Hoe goed is jouw woning gelegen? Bereken het zelf met de nieuwe Mobiscore


De Mobiscore geeft punten op hoe ecologisch duurzaam uw woning gelegen is, net zoals het EPC dat al jaren doet voor de energieduurzaamheid. Als u bijvoorbeeld langer dan 25 minuten moet wandelen of fietsen naar belangrijke voorzieningen, levert dat minpunten op. De Mobiscore houdt geen rekening met verplaatsingen met de auto omdat die als niet-duurzaam worden gezien.

Gisteren lanceerde Koen Van den Heuvel, de opvolger van Joke Schauvliege, de mobiliteitsscore, weliswaar in een iets meer vrijblijvende vorm dan eerst voorzien. Het zou vooral een sensibiliserend instrument zijn om de milieu-impact zichtbaar te maken van verplaatsingen die mensen maken. De bedoeling is aan te geven dat wie op een bepaalde plek woont, al dan niet veel voorzieningen in de buurt heeft en of dat een impact heeft op de mobiliteit.

Fiscale of rechtstreekse financiële gevolgen hangen er vooralsnog niet aan vast. En niemand zal verplicht worden om de Mobiscore uit te hangen. Immosite Zimmo heeft wel al laten weten dat de score zal geïntegreerd worden bij haar zoekertjes.

Hoe werkt het?

Via mobiscore.be kan de mobiscore berekend worden. U moet, heel eenvoudig, uw adres intikken en u krijgt een algemene score op tien. Specifieke cijfers voor openbaar vervoer, onderwijs, winkels, ontspanning en zorg zijn er niet, maar wel iets vagere kwalificaties als "goed bereikbaar" en een kleurencode.

Via de knop personaliseren kunt u nog iets meer in detail berekenen hoe goed uw huis gelegen is voor uw dagelijkse werk- of schoolroute. Dat kan de score optrekken of doen dalen.

Hoe wordt de score berekend?

Op de website wordt uitgelegd hoe de Mobiscore van uw woning berekend wordt. Men kijkt hiervoor naar hoe dicht u bij winkels, scholen, stations, bus- en tramhaltes woont. Er wordt dan berekend wat de milieu-impact is van uw verwachte verplaatsingen. Die verwachtingen zijn gebaseerd op het onderzoek naar het verplaatsingsgedrag in Vlaanderen.

Wat betreft de stations en haltes voor openbaar vervoer wordt gekeken hoe ver ze van uw woning liggen en naar hun zogenoemde "knooppuntwaarde". Deze meet hoe snel u zich met het openbaar vervoer vanuit het centrum van een dorp, gemeente of stad kunt verplaatsen naar een ander centrum. Grote stations met goede treinverbindingen scoren bijvoorbeeld beter dan kleine stationnetjes waar amper treinen stoppen.

Zelf uw Mobiscore berekenen? https://mobiscore.omgeving.vlaanderen.be/