• 4 maart 2024

Sneller verkopen tegen de beste verkoopprijs dankzij vastgoedstyling


Op de competitieve vastgoedmarkt van vandaag is de presentatie van je woning een beslissende factor voor een succesvolle verkoop. Met “vastgoedstyling” of “homestaging” kun je niet alleen de aantrekkelijkheid van je woning vergroten, maar ook de verkoopsnelheid en verkoopprijs significant verbeteren. Hoe het werkt, lees je in dit artikel.

Wat is vastgoedstyling?

Vastgoedstyling is dé marketingtool om je woning voor te bereiden op verkoop en zo goed mogelijk in de markt te zetten. Het omvat diverse technieken en strategieën om de algemene uitstraling van je woning te verbeteren. Met deze technieken maak je je woning zo neutraal, uitnodigend en aantrekkelijk mogelijk voor een zo breed mogelijk publiek. Denk bijvoorbeeld aan het opruimen en schoonmaken van je woning, het schilderen van de muren in neutrale kleuren, het herschikken van meubels om ruimtes groter te laten lijken, het weghalen van persoonlijke items en familiefoto’s, het verbeteren van de lichtinval of het uitvoeren van enkele kleine reparaties. Door vastgoedstyling kun je de sterke punten van je woning benadrukken en eventuele zwakke punten minimaliseren. 

Wat zijn de voordelen van vastgoedstyling?

Vastgoedstyling gaat niet alleen over het esthetisch verfraaien van je woning. Je gaat je woning immers strategisch presenteren met als doel de verkoopbaarheid te vergroten, de verkoop te versnellen en potentieel een hogere verkoopprijs te ontvangen:

  • Verkoopbaarheid vergroten: Vastgoedstyling zorgt ervoor dat je woning er vanaf het eerste moment uitnodigend uitziet, niet alleen tijdens fysieke bezichtigingen maar ook online en op foto’s. Dit kan zorgen voor meer geïnteresseerde kopers en kan het aantal bezichtigingen verhogen.
  • Snellere verkoop: Omdat heel wat kopers geen ruimtelijk inzicht of (vastgoed)fantasie hebben, spreekt een aantrekkelijke en instapklare woning sneller aan. Potentiële kopers kunnen zich dan eenvoudiger voorstellen hoe ze de ruimtes zouden gebruiken. Dit versnelt de besluitvorming en kan resulteren in een snellere verkoop. 
  • Hogere verkoopprijs: Ook kan vastgoedstyling de waarde van je woning aanzienlijk verhogen. Door je woning op de best mogelijke manier te presenteren, kun je een hogere vraagprijs rechtvaardigen en hebben kopers minder argumenten om de prijs naar beneden te onderhandelen.

Ook uit cijfers van de European Association of Home Staging for Professionals én uit onze eigen ervaringen bij Immo Van Middelem blijkt dat de resultaten indrukwekkend kunnen zijn. “Een gestylde woning wordt inderdaad sneller verkocht. In de meeste gevallen wordt een gestylde woning tot 2 keer sneller verkocht; in 31% van de gevallen is dat zelfs tot 3 keer sneller. Niet onbelangrijk is dat vastgoedstyling ook zorgt voor betere biedingen in vergelijking met biedingen op een gelijkaardig, niet-gestyled pand. In 37% van de gevallen ligt de bieding tussen 7% en 10% hoger, en in 32% van de gevallen zorgt het zelfs voor een bod dat tussen 11% en 20% hoger ligt. Vastgoedstyling is in veel gevallen dus een investering die zichzelf ruimschoots terugbetaalt.” aldus Bianca Mortier, vastgoedexpert bij Immo Van Middelem.

Enkele praktische vastgoedstyling tips & tricks

Vastgoedstyling hoeft niet altijd gepaard te gaan met grote investeringen of renovatiewerken. Veel technieken zijn eenvoudig toe te passen en kunnen een groot verschil maken in de presentatie van je woning. Hieronder vind je alvast vijf handige tips & tricks waarmee je onmiddellijk zelf aan de slag kunt:

  • Depersonaliseren van de ruimtes: Een neutrale inrichting maakt het voor kopers gemakkelijker om zich het leven in jouw woning voor te stellen. Verwijder dus persoonlijke foto’s of zeer specifieke decoraties.
  • Opruimen en schoonmaken van je woning: Een schone, opgeruimde woning voelt gastvrij en uitnodigend aan. Zorg er dus voor dat de woning grondig is gepoetst, inclusief de ramen en vloeren. Minimaliseer rommel op aanrechten, in open kasten en in opslagruimten om de ruimte overzichtelijker, groter en aantrekkelijker te maken.
  • Lege ruimtes vermijden: Ben je al verhuisd en/of is je huis leeg? Overweeg dan om er tijdelijke meubels in te zetten en alles gezellig en huiselijk in te richten. Lege ruimtes zijn immers ongezellig en benadrukken eventuele minpunten.
  • Uitvoeren van kleine reparaties: Kleine defecten, zoals een lekkende kraan, een piepende deur of afgebladderde verf, kunnen potentiële kopers afleiden. Door deze kleine reparaties uit te voeren, toon je aan dat je woning goed onderhouden is.
  • Een uitnodigende sfeer creëren: Enkele kleine details kunnen onmiddellijk een warme en uitnodigende sfeer creëren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van verse bloemen of de geur van vers gebakken koekjes.

Vastgoedstyling gaat natuurlijk nog véél verder dan deze vijf tips & tricks. Zo kun je bijvoorbeeld ruimtes vergroten en optimaliseren door meubels op een specifieke manier te herschikken. Ook kan het de moeite lonen om muren te schilderen in neutrale, heldere kleuren en zo je woning op te frissen. Of misschien is het voor jouw specifieke woning wel aangewezen om unieke kenmerken te highlighten, zoals een open haard of een prachtig uitzicht. Er zijn met andere woorden tal van strategieën en technieken om je woning zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Wil je ook graag vastgoedstyling inzetten en zo je woning sneller en tegen de best mogelijke prijs verkopen? Wil je graag meer info over deze onderbenutte technieken en strategieën? Kom dan zeker eens praten met ons. Onze vastgoedexperten staan te popelen om al je vragen te beantwoorden en je verder op weg te helpen.