• 1 maart 2023

Waarom je huis in de lente verkopen een goed idee is


Je zal ongetwijfeld wel al gehoord hebben dat je huis te koop zetten in de lente beter is. Maar wat is hier juist van waar? Wat is de beste periode om je huis te verkopen? En maakt dit echt zo een groot verschil?

Is de lente het beste moment om je huis te koop aan te bieden?

Doorheen het jaar zijn er drukke en rustige momenten op de vastgoedmarkt. De lente is veruit het drukste moment. De herfst krijgt de tweede plaats. Winter en zomer staan op de laatste plaats. 

De winter doet het juist zo slecht door de maand december: hier zijn mensen druk bezig met feesten voor te bereiden en cadeaus te kopen. Verhuizen kunnen de meeste mensen er dan gewoon niet meer bij nemen. In de maanden juli en augustus zijn er dan weer veel mensen op reis, waardoor verkopers relatief weinig bezoekers krijgen. De herfst doet het gematigd doordat er minder vraag is op de huizenmarkt. Het slechtere weer zorgt ervoor dat mensen zich terugtrekken in hun huizen, en minder energie hebben om te verhuizen. Dit zorgt voor minder belangstelling, maar ook minder concurrentie bij het verkopen van je woning.

 

Verkopen huizen beter in het voorjaar?

Gezinnen met kinderen kiezen er vaak voor om hun verkoopovereenkomst in de lente te tekenen, zodat ze hun nieuwe woning kunnen intrekken in de zomervakantie. Ook zorgt het zonnige weer en de langere dagen ervoor dat mensen meer energie hebben, en de inspanning die verhuizen met zich meebrengt meer zien zitten. Door het grotere aantal zoekenden, krijgen verkopers ook meer bezoekers te zien. Hierdoor stijgt de kans op een hogere verkoopprijs en een snellere verkooptijd.

 

Welke voordelen brengt verkopen in de lente met zich mee?

De lente doet je huis er uitnodigender uitzien door meer lichtinval. Ook wordt er nieuw leven in je tuin geblazen, waardoor potentiële kopers deze hoger in waarde zullen achten. Een huis kopen in de lente zorgt ook voor aangenamer weer bij het verhuizen. In tegenstelling tot de extremere temperaturen in de zomer en winter.  

Een paar tips om je huis er nog uitnodigender uit te laten zien: zet bloemetjes in huis. Dit brengt het lentegevoel direct naar binnen en zorgt voor nog meer huiselijkheid. Zorg ervoor dat je huis er proper bij ligt. Dit klinkt logisch, maar maak hier wat extra tijd voor vrij. De eerste indruk van je potentiële koper moet goed zijn, en die kan je geen tweede keer maken.

 

Wil je je huis in het voorjaar te koop aanbieden?

Voor de beslissing om je huis te verkopen, moet je je in de eerste plaats natuurlijk laten leiden door je eigen gevoel. Ben je klaar om afscheid te nemen van jouw thuis en te verhuizen naar een woonsituatie die beter bij je behoeften en levensfase aansluit? Als je ja kan antwoorden op deze vraag, is het inderdaad waardevol om je huis op het juiste moment op de markt te brengen.

 

Indien je vragen hebt omtrent de toekomst van je woning, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Immo Van Middelem streeft steeds naar de perfecte klik, met een persoonlijke touch.