• 8 mei 2023

Hoe lang staat een huis gemiddeld te koop?


Een huis verkopen kan een best stressvolle en tijdrovende ervaring zijn. Soms is een huis in een vingerknip verkocht, soms staat het een hele tijd op de markt. Natuurlijk wil je je woning zo snel mogelijk verkopen, maar dat het een paar weken of zelfs maanden duurt, is perfect normaal. Maar hoelang staat een huis nu gemiddeld te koop?   

Hoelang staat een woning gemiddeld te koop?

Het gebeurt in de huidige immo markt weleens dat een huis erg snel verkocht raakt. Maar gemiddeld staat een woning toch zo’n honderd dagen te koop. Dat je woning na twee maanden nog niet verkocht is, is dus niets om je zorgen over te maken.
Idealiter was er in die eerste twee maanden al wel interesse in je huis. Komt er weinig reactie of heb je na twee maanden nog geen potentiële kopers op bezoek gehad? En heb je geen idee wat hen ervan weerhoudt om je woning te bezoeken?
Dan is dit een goed moment om een vastgoedkantoor in te schakelen. Een frisse blik kan net zijn wat je nodig hebt om kopers over de streep te trekken. Vanuit zijn expertise weet een vastgoedmakelaar precies hoe van een verkoop een succes te maken. 

Wat als mijn huis na vier maanden nog niet verkocht is?

Als je woning langer dan de gemiddelde verkooptermijn van drie à vier maanden te koop staat, is er nog geen reden tot paniek. Misschien is er al wel veel interesse en aandacht van kopers, maar heb je nog geen interessant bod gekregen? 
Dan moet je even kritisch nadenken over de verkoop van je woning. Bekijk de tekst en foto’s van het zoekertje grondig vanuit het oogpunt van een potentiële koper. Ga na of je woning aantrekkelijk en gezellig overkomt op de foto’s en tijdens een bezoek. Is de vraagprijs correct en realistisch?
Professionele foto’s, een tekst die alle correcte en complete info bevat en een gezellige, verkoopklare woning maken het verschil. Een makelaar kan je adviseren en de verkoop een nieuwe boost geven door zijn uitgebreide netwerk in te zetten.

Waarom staat een huis lang te koop?

Een huis dat na vijf of zes maanden nog te koop staat, dat is een domper. Je huis staat nu langer dan gemiddeld te koop. Dat hoeft geen ramp te zijn, zolang er genoeg interesse en bezoekers zijn. Laat je bijstaan door een makelaar om een interessant bod uit de wacht te slepen of om je te helpen bij het onderhandelen.
Het is mogelijk dat iets een kandidaat-koper afschrikt om een bod te plaatsen of waardoor hij zelfs meteen de woning afschrijft bij het zien van het zoekertje.

Je woning trekt niet voldoende aan

Belangrijk is dat je woning voldoende zichtbaar is en vooral dat het meteen aantrekt. Een wervende advertentie is een must voor een vlotte verkoop. Vermeld zo veel mogelijk specifieke, relevante info. Gebruik duidelijke, goed belichte foto’s die je woning op haar best tonen. Zorg er ook voor dat je woning extra gezellig is bij een bezoek door ze verkoopklaar te maken. 

Er is te veel werk aan je woning

Een te renoveren woning is geen afknapper, zolang de vraagprijs realistisch is én de potentiële koper de mogelijkheden van je woning kan zien. Voer daarom zelf al enkele klussen of renovaties uit. Denk aan dingen die meteen in het oog springen of een afknapper kunnen zijn. Zo stijgt je woning in waarde en ziet een koper het zitten om in de woning aan de slag te gaan.

Je vraagprijs is niet realistisch

De vraagprijs is het allerbelangrijkste element van een verkoop. Wees daar realistisch in. Staat je woning na zes maanden nog steeds te koop, dan is de kans groot dat de vraagprijs de reden is. Vraag een gratis waardebepaling aan bij een vastgoedkantoor dat nauwkeurig en objectief te werk gaat. 
Een eerlijke, correcte vraagprijs is de beste manier om je woning snel te verkopen. 

Werk met een vastgoedkantoor voor een snelle verkoop

Een makelaar is een expert. Hij bekijkt je woning objectief en weet wat je woning nodig heeft om snel en vlot verkocht te raken. Als makelaars willen we dat het verkopen van je huis een aangename ervaring wordt, met zo min mogelijk stress.
Immo Van Middelem heeft dertig jaar ervaring en vooral heel wat goesting om voor jou aan de slag te gaan. Neem contact op voor een gratis prijsbepaling of meer info en zet de eerste stap richting een vlotte, snelle verkoop.