• 23 januari 2024

Waarom een zwembad niet per sé een meerwaarde is bij de verkoop van je woning


Een huis met zwembad, het is de kinderdroom van velen. Een zwembad is een symbool van luxe en ontspanning en wordt vaak geassocieerd met een levensstijl van comfort en plezier. Het idee van een eigen zwemparadijs in de achtertuin spreekt tot de verbeelding: luie zomerdagen doorbrengen dobberend op het water, vrolijke barbecues met familie en vrienden en verfrissende ochtendduiken. Het is een idee dat velen aantrekt. In eerste instantie dan toch, want bij nader inzien zullen heel wat kandidaat-kopers tot het besef komen dat een zwembad niet per sé een meerwaarde is. Waarom? Dat lees je in dit artikel.

Onderhoud(skosten)

Een zwembad brengt eerst en vooral heel wat onderhoud en kosten met zich mee. Zo moeten zwembaden periodiek worden schoongemaakt en moeten de chemicaliën continu worden uitgebalanceerd. Ook zijn reparaties af en toe noodzakelijk, zoals het herstellen van de zwembadbekleding of het vervangen van de zwembadpomp en het filtersysteem. Dit onderhoud kan niet alleen kostbaar, maar ook tijdrovend zijn. Voor kandidaat-kopers die een druk leven leiden of weinig interesse in dergelijk onderhoud hebben, kan een zwembad dan ook minder aantrekkelijk zijn.

Beperkte gebruiksperiode

Bovendien wordt een zwembad vooral gebruikt tijdens warme en zonnige zomermaanden. Slechts enkele maanden per jaar dus. Dit is vaak ook de periode waarin gezinnen op vakantie gaan of naar de kust trekken. De gebruiksperiode van het zwembad is dus vrij beperkt, zeker als het zwembad niet verwarmd wordt. Buiten deze periode vergt een zwembad evenwel nog steeds onderhoud, ook al wordt het niet gebruikt. Dat kan voor sommige potentiële kopers worden gezien als een onnodige last.

Veiligheid van jonge kinderen

Daarnaast kunnen gezinnen met jonge kinderen of huisdieren bezorgd zijn over de veiligheidsrisico’s van een zwembad. Ongelukken in of rond zwembaden kunnen immers snel gebeuren, zelfs met toezicht. In dat geval kan een investering in aanvullende veiligheidsmaatregelen, zoals hekwerken, zwembadalarmen en veiligheidsafdekkingen nodig zijn. Voor sommige kandidaat-kopers kan dit ervoor zorgen dat zij een woning met zwembad liever vermijden, vooral als zij het gevoel hebben dat de voordelen niet opwegen tegen de verhoogde verantwoordelijkheid en/of veiligheidszorgen.

Andere persoonlijke voorkeuren

Niet iedereen is zwembadliefhebber. Zo kunnen bepaalde potentiële kopers meer waarde hechten aan een tuin met veel groen, een ruim terras, een uitgebreide groentetuin, een speelruimte voor kinderen of andere recreatieve voorzieningen. Voor hen kan de aanwezigheid van een zwembad juist minder aantrekkelijk zijn, omdat dit een aanzienlijk deel van de tuinruimte inneemt. De keuze voor een woning met een zwembad hangt dus in zekere mate af van de persoonlijke levensstijl en voorkeuren van de kandidaat-koper.

Een huis met zwembad is dus lang niet voor iedereen (even) aantrekkelijk. Als verkoper is het dan ook cruciaal om strategisch na te denken over hoe het zwembad wordt gepresenteerd en gepromoot aan potentiële kopers. Heb je hierbij hulp nodig of weet je niet waar te beginnen bij het vermarkten van jouw woning met zwembad? Onze ervaren vastgoedexperten helpen je graag verder met advies op maat.