• 12 juni 2023

Wat als de vraagprijs te hoog is?


De juiste vraagprijs voor je woning bepalen is een cruciale stap bij het verkopen van vastgoed. Maar wat als de vraagprijs te hoog blijkt? Een correcte vraagprijs blijkt vaak dé sleutel tot een vlotte, snelle verkoop. Als verkoper is het dus belangrijk om snel te kunnen schakelen. Door enkele stappen te ondernemen, kan je potentiële kopers (opnieuw) aantrekken met het oog op een succesvolle verkoop. We geven je alvast enkele tips wanneer blijkt dat je vraagprijs te hoog is. 

1.    Doe marktonderzoek

De juiste vraagprijs is niet makkelijk te bepalen. Verschillende factoren hebben een invloed. Denk maar aan de ligging, het aantal kamers, de oppervlakte, de afwerkingsgraad, … Ook trends op de vastgoedmarkt kunnen de vraagprijs beïnvloeden. 

Een goed startpunt voor een correcte vraagprijs is je woning vergelijken met gelijkaardige eigendommen in de buurt. Bekijk woningen die recent verkocht zijn en voor welke prijs. Hoe verhouden die woningen zich tot de jouwe? Na je onderzoek kan je je vraagprijs aanpassen. Wees vooral realistisch en objectief over de marktwaarde van een woning wanneer je je huis wil verkopen.


2.    Werk samen met een professionele makelaar 

Een ervaren vastgoedmakelaaris van onschatbare waarde bij het bepalen van de juiste vraagprijs en het verkoopproces in het algemeen. De taak van de makelaar is jou ontzorgen door het verkoopproces zo vlot en aangenaam mogelijk te maken. Bespreek je zorgen over de vraagprijs met je makelaar en vraag om een eerlijke waardebepaling. De meeste makelaars bieden een gratis schatting aan. Daarna kunnen jullie samen de beste strategie bepalen om de vraagprijs aan te passen en potentiële kopers aan te trekken. 


3.    Heroverweeg je verkoopstrategie

Als de vraagprijs te hoog is, kan het nodig zijn je verkoopstrategie te herzien. Overweeg bijvoorbeeld de volgende mogelijkheden:

VERLAAG DE VRAAGPRIJS
Het verlagen van de prijs kan potentiële kopers aantrekken die eerder afgeschrikt waren. Zorg ervoor dat de nieuwe prijs concurrerend is en in lijn ligt met de marktwaarde.

VERHOOG DE WAARDE VAN JE WONING
Als de vraagprijs verlagen geen optie is, overweeg dan om meer waarde aan je woning toe te voegen. Dat kan gaan van kleine klusjes tot grotere renovatiewerken of zelfs het opknappen van de tuin. Het doel is om potentiële kopers te overtuigen van de hogere vraagprijs door extra voordelen te bieden. 

OVERWEEG ALTERNATIEVE VERKOOPMETHODES
Als de traditionele verkoopmethoden of kanalen niet werken, kan je ook andere opties verkennen, zoals een online verkoop, een veiling of het inschakelen van een vastgoedbelegger. 


4.    Verhoog de zichtbaarheid van je woning

Wie een huis te koop zoekt, wil zijn droomwoning vooral snel en makkelijk vinden. Zorg er dus voor dat je woning goed zichtbaar is. Aantrekkelijke foto’s zijn een must, net als een vlot leesbare, gedetailleerde beschrijving van je woning in advertenties en op online vastgoedplatforms. 
Ook bezoekdagen, openhuisdagen of bezichtigingen zijn interessante manieren om geïnteresseerden de kans te geven je woning persoonlijk te bekijken. 


5.    Sta open voor onderhandelingen

Als de vraagprijs te hoog is, willen geïnteresseerde potentiële kopers onderhandelen. Wees bereid om te luisteren naar redelijke biedingen en sta open om te onderhandelen over de prijs. Een goede communicatie met kandidaat-kopers kan de weg vrijmaken voor een succesvolle verkoop.

 
De juiste vraagprijs bepalen? Dat doe je samen met een makelaar

Een te hoge vraagprijs kan een uitdaging zijn, maar er zijn best wat mogelijkheden om je woning toch snel en vlot succesvol te verkopen, mét een bevredigende prijs voor alle partijen. Een makelaar kan je daarbij helpen.
Het juiste immokantoor helpt je bovendien om meteen de perfecte vraagprijs te bepalen, voor een succesvolle verkoop van je woning. Neem alvast contact op voor meer info of vraag meteen een gratis prijsbepaling aan