• 11 mei 2021

Kiezen voor een makelaar is kiezen voor de beste prijs


Kan je je woning niet gewoon zelf verkopen? Tuurlijk wel! Maar de meeste mensen verkopen niet elke dag een woning en het gaat toch om een belangrijk deel van je kapitaal. Je doet dat dus best niet onbezonnen. We zetten enkele aandachtspunten op een rijtje.

Ken de wetgeving en administratieve stappen

De wetgeving rond woningen en de verkoop ervan, wordt steeds complexer. Als verkoper moet je tijdig de juiste attesten kunnen voorleggen, anders riskeer je vertragingen of onverwachte kosten. Informeer je dus goed als je dit zelf wil doen.


Start met de juiste vraagprijs en marketing

Als de vraagprijs goed zit en de marketing optimaal werd gevoerd zal je veel reacties krijgen. Zorg er voor dat je de marktwaarde van jouw woning accuraat kunt bepalen zonder emotionele binding met de woning, vertrekkende van een objectief en realistisch beeld van de sterktes en zwaktes van het pand.  


Onderschat de tijdsinvestering niet

Hoe, wanneer en hoe vaak ben je bereikbaar? Hoe flexibel ben je? Hoe (snel) reageer je op alle mails? Hoe ga je bezoeken inplannen? Hoe ga je om met alle bezoekaanvragen? Ideaal is iedereen een individuele afspraak te geven, maar heb je zoveel tijd?


Een woning verkoopt zichzelf toch?

Klopt! Maar zelden aan de beste prijs. Als je zelf je woning verkoopt en niet bedreven bent in prijsonderhan-delingen voor vastgoed, kan je bij de ze onderhandelingen heel wat centen verliezen. 


Een makelaar, kost die niet veel geld?

Een makelaar werkt op commissie, en dat kan oplopen tot een aardig bedrag. Een goede makelaar zal er echter voor zorgen dat hij zijn ereloon zelf terugverdient.

Daarnaast is jouw makelaar een immo-marketingexpert die de woning strategisch in de markt zet en via de juiste kanalen promoot. Een goede makelaar geeft advies om je woning in topvorm te krijgen voor de verkoop, zorgt voor professionele foto’s en speelt de juiste troeven uit in een gepersonaliseerde beschrijving.

Wanneer je een goede prijs hebt bepaald én interesse hebt van kandidaat-kopers, is het tijd om de verkoop te sluiten. Op dit ogenblik ontpopt de makelaar zich tot jouw persoonlijke toponderhandelaar. Met een makelaar zal je dus sneller tot een financieel gunstiger resultaat komen.

Wie niet vertrouwd is met de wetgeving rond woningverkoop of geen ervaren onderhandelaar is, raden we dus zeker aan om eerst een makelaar te contacteren. Een eerste gesprek is bij Immo Van Middelem bovendien kosteloos en vrijblijvend.