• 21 september 2023

Wat is het verschil tussen een brand- en woonverzekering?


Als je een nieuwe woning hebt gekocht, wil je je nieuwe thuis zo goed mogelijk beschermen. Een goede woonverzekering is daarbij een absolute aanrader. Maar ook een brandverzekering klinkt interessant. Dekken ze hetzelfde? Zijn ze wettelijk verplicht? In dit artikel leggen we je dat haarfijn uit.

Wat is het verschil tussen een brand- en woonverzekering?

Eigenlijk is er geen verschil tussen een brandverzekering en een woonverzekering. Het woord “woonverzekering” zegt duidelijker wat zo’n verzekering precies dekt. Zo wordt brandschade gedekt, maar ook schade door natuurrampen of stormen, vandalisme of zelfs schade door een aanslag. Bij het woord “brandverzekering” lijkt het alsof je alleen verzekerd bent in geval van brand, maar een brandverzekering dekt dus dezelfde zaken als een woonverzekering.

Het is een andere term voor dezelfde verzekering!

Bij elke woon- of brandverzekering heb je recht op enkele minimumwaarborgen. Zo beschermt een woon- of brandverzekering je ook tegen schade door sneeuw, overstromingen, … Bovendien verzekert een woon- of brandverzekering niet alleen je huis, maar ook je inboedel.

Is een brand- of woonverzekering verplicht?

Het is niet wettelijk verplicht om een woonverzekering af te sluiten. Het is wel een sterke aanrader! De wet voorziet namelijk wel enkele verplichte standaarddekkingen. Een woonverzekering verzekert je woning of inboedel tegen schade door overstromingen, brand, bliksem, storm, sneeuw, hagel, explosie, maar ook als een dier of vervoersmiddel schade toebrengt aan je woning of zelfs bij terrorisme.

Belangrijk: een woon- of brandverzekering is niet universeel. Er kan dus wel een verschil zijn in brand- en woonverzekeringen, afhankelijk van de maatschappij. Het is belangrijk goed te vergelijken.

Een gepersonaliseerde verzekering biedt de meest uitgebreide dekking! Zo zit diefstal niet standaard inbegrepen in een woonverzekering. Ook kosten die je moet maken door opgelopen schade is een bijkomende, optionele dekking.

Wat gebeurt er met je brandverzekering wanneer je verhuist?

Omdat er een mogelijkheid bestaat dat je tegelijk in je oud en nieuw huis ‘woont’ (bijvoorbeeld door nog werken te doen in je nieuwe stekje terwijl je nog in je oude huis woont), zijn woonverzekeringen erop voorzien dat zowel de woning als de inboedel op beide adressen verzekerd is. Hoe lang dat zo is, hangt af van je verzekeraar. Meestal gaat het om enkele maanden. Koop je een nieuwe woning, breng dan zo snel mogelijk je verzekeraar op de hoogte. 

Zit je al tussen de verhuisdozen of ben je nog volop aan het zoek? Het hele brand- en/of woonverzekeringverhaal zit vast nog niet in je gedachten. Als je samenwerkt met een immokantoor, dan hoeft dat ook niet. Onze taak is jou te ontzorgen, zodat je verhuis een fluitje van een cent wordt. Lijkt dat je wel wat? Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder.