• 19 maart 2023

Wanneer verkoop je je eigen huis als je een nieuwbouw hebt gekocht?


Je hebt een nieuwbouwwoning gekocht, proficiat! Dat nieuwe stekje is meestal nog niet meteen klaar. Intussen kan je nog in je huidige huis blijven of je kan het meteen te koop zetten. Geen makkelijke beslissing waarbij heel wat te overwegen valt. Raad vragen aan een makelaar is alvast nooit een slecht idee.

Wanneer zet je je (oude) huis te koop bij de aankoop van een nieuwbouw?

Dat is geen makkelijke vraag. Vooral het financiële plaatje en je persoonlijke situatie beïnvloeden het antwoord. Je nieuwe woning moet betaald worden. Maar wat als je oude huis al verkocht is nog voor de nieuwbouw klaar is? En wat als het te lang duurt voor je oude woning verkocht raakt?

Een pasklaar antwoord is er niet. De beste oplossing is om zo veel mogelijk informatie te verzamelen bij de bank en een goed vastgoedkantoor, en de beide opties grondig te vergelijken.

Huidige woning meteen te koop zetten

Zo snel mogelijk je woning verkopen, betekent dat je mogelijk een tussenoplossing moet zoeken. Je moet ergens wonen tot je nieuwbouw klaar is. Soms betekent dat eens extra verhuizen. Verhuizen is sowieso al best stressvol. Met een gezin van twee gaat dat bovendien vlotter dan met drie kinderen en een hond erbij. Tijdelijk huren betekent ook een extra kostenpost. Mogelijk moet je extra opslagruimte voorzien.

Is je woning snel verkocht, dan is er nog tijd tussen het tekenen van de compromis en het verlijden van de akte. Meestal is dat zo’n drie à vier maanden. Is daarna de oplevering van je nieuwbouw in zicht? Dan kan je met de koper afspreken om nog even in je woning te blijven. De meeste kopers vragen dan een bezettingsvergoeding. Gemiddeld zijn kopers bereid zo’n drie tot negen maanden te wachten.

Wachten tot de nieuwbouwwoning (bijna) klaar is

De andere optie is om eerst een nieuwe woning te kopen en pas daarna je huidige woning te koop zetten. Het risico is dat de verkoop niet vlot gaat. Je zit dan langer dan gepland met twee woningen en dus mogelijk twee leningen. Ook de maandelijkse kosten van je huidige woning blijven lopen.

Je kan een overbruggingskrediet aanvragen bij de bank. Daarmee overbrug je de periode tussen de verkoop van je huidig huis en de aankoop van je nieuwbouw. De termijn en het bedrag hangt af van bank tot bank en soms ook van de waarde van je huidige woning.

Belangrijk bij een overbruggingskrediet is je goed te informeren. Ga de voorwaarden goed na.

De optie van eerst kopen, dan verkopen is een minder risicovolle optie voor mensen die de hypotheek van hun oude woning al (bijna) afbetaald hebben.

Sowieso is het een goed idee om de kosten van beide mogelijkheden te vergelijken.

Schakel een professioneel immokantoor in

Maak al een afspraak met een vastgoedkantoor wanneer de bouwplannen voor het eerst beginnen te borrelen. Zo heb je vanaf de start een idee van de vraagprijs, hoe goed de woning in de markt ligt en wat een goed moment om je huis te verkopen is. Ook door een schatting aan te vragen, krijg je meteen heel wat relevante info.

Je kan enkele makelaars vergelijken. Ga in elk geval voor een immokantoor dat open en transparant communiceert. Een goede makelaar kan je persoonlijk, gericht advies geven. Hij of zij houdt rekening met je persoonlijke situatie om zo een goede strategie uit te stippelen.

Zit je zelf met bouwplannen? We helpen je graag alle mogelijkheden op een rijtje te zetten. We staan bekend voor onze persoonlijke aanpak en enthousiast vakmanschap.