• 18 februari 2020

Verkoop vastgoed keldert niet, ondanks afschaffing woonbonus


Veel mensen (vooral mensen die op zoek waren naar een eigen eerste woning) kochten eind vorig jaar nog snel een woning om toch nog van het fiscale voordeel van de woonbonus te kunnen genieten. Het aantal vastgoeddossiers steeg in die periode met 20 procent of meer. De verwachting was dat dat volume na Nieuwjaar in dezelfde mate zou dalen.

Maar dat is niet gebeurd. De terugval is veel minder groot. Gemiddeld werd 3 procent minder vastgoed verhandeld tijdens de eerste zeven weken van 2020. Vorige week was het zelfs maar 0,9 procent minder dan in dezelfde week vorig jaar.

Veel mensen hebben zelfs gewacht om een huis of appartement te kopen. Dat is dan wel een ander type kopers. Er zijn heel wat mensen die op zoek zijn naar een investering om te verhuren. En die mensen hebben zich kalm gehouden op het einde van vorig jaar, omdat voor hen de woonbonus geen rol speelde. Zij zijn nu, begin dit jaar, weer een stuk actiever geworden en dat verklaart waarom de terugval een heel stuk beperkter is dan verwacht.

De kopers-investeerders hebben het voordeel dat de markt na Nieuwjaar wat kalmer geworden is, omdat de tijdsdruk van de woonbonus is weggevallen. Daardoor kan er meer onderhandeld worden over de prijs en dat maakt het natuurlijk interessanter voor investeerders.

Verwacht wordt dat deze tendens zich zal doorzetten.