• 14 april 2020

Verkoop van vastgoed daalt tijdens coronacrisis, ING verwacht prijsdaling van 2 procent


Ook de interesse in vastgoed lijkt sterk gedaald: Belgen zoeken de helft minder vastgoedwebsites op online sinds het begin van de maatregelen. Aan de prijzen zullen we dat ook merken, of toch voor even. "Voor het hele jaar 2020 verwachten we een prijsdaling van zo'n 2 procent", zegt econoom Steven Trypsteen van ING.

Door de maatregelen tegen het coronavirus krijgt de economie stevige klappen, en dat is voor de vastgoedsector niet anders. Nu we met z'n allen aan social distancing doen, zijn de immobiliënkantoren gesloten en kunnen kandidaat-kopers geen panden meer bezoeken. Daardoor wordt er natuurlijk minder gekocht én verkocht. Econoom Steven Trypsteen van ING: "De cijfers van de notarissen tonen aan dat het aantal transacties met acht procent gedaald is in het eerste kwartaal."


Minder transacties, minder online zoekacties

Die daling van acht procent is nog maar een eerste indicatie van de impact op de sector. Sinds de coronamaatregelen van vrijdag 13 maart, mogen er ook geen nieuwe verkoopprocedures worden georganiseerd. Notarissen mochten bestaande verkoopprocessen wel nog afronden, waardoor die daling van acht procent al bij al lijkt mee te vallen. "Maar we verwachten ook in het tweede kwartaal een daling door de impactvolle maatregelen", vertelt Trypsteen.

Kandidaat-kopers lijken ook minder online naar vastgoedzoekertjes te surfen in deze ongewone tijden. "Op dit moment zien we dat zoeken op Google naar vastgoedsites toch met 50 procent gedaald is", zegt Trypsteen. "Dat komt natuurlijk deels doordat de immobiliënkantoren door de coronamaatregelen gesloten zijn. We verwachten dat de interesse toch wel weer zal groeien na de maatregelen."


"Weinig impact op lange termijn"

Een echt drama zit er voor de sector niet aan te komen volgens de studie, want de vastgoedmarkt herstelt zich na een crisis sneller dan de economische groei. Dat komt in de eerste plaats omdat veel vastgoedtransacties noodzakelijk zijn: mensen blijven verhuizen en hebben een dak boven hun hoofd nodig. "In het totaal zullen er in 2020 wel minder transacties zijn dan in 2019", zegt Trypsteen. "Dat komt vooral omdat dat aantal artificieel hoog was in 2019 door de afschaffing van de Vlaamse woonbonus."

Ten tweede veroorzaakt een diepe crisis vaak ook een daling van de prijzen, wat op zijn beurt de activiteit op de markt aanwakkert. "Voor het volledige jaar 2020 verwachten we een prijsdaling van zo’n 2 procent", vertelt Trypsteen. Die prijsdaling is wel heel tijdelijk: "We denken dat de vastgoedprijzen na de crisis weer lichtjes verder kunnen stijgen."

"De vastgoedprijzen namen relatief sterk toe de voorbije jaren en dus hebben heel wat vastgoedeigenaars een buffer kunnen opbouwen", relativeert Trypsteen nog. De verwachting is dat de impact van de coronacrisis op de sector dus relatief beperkt zal blijven.