• 16 oktober 2023

Verkoop je huis met winst


Investeer je in vastgoed, dan hoop je daar later winst op te maken. Dat is maar logisch. Om die winst te verkrijgen, moet je zo’n investering doordacht doen. Zo doe je de juiste aankoop én weet je perfect welke zaken een invloed hebben op de prijs. Hieronder vind je de belangrijkste elementen die de verkoopprijs – en de winstverhouding – beïnvloeden.

Hoe verkoop je je huis met winst?

Om je huis met winst te verkopen, moet er een positief verschil zijn in het bedrag dat je zelf investeerde en het bedrag waarvoor je het verkoopt. Hierbij gaat het niet om het “pure” bedrag, want er hangen ook kosten aan vast. Zo zijn er administratieve kosten, zoals notariskosten, registratierechten en ook verkoopkosten, maar ook de kosten die je gemaakt hebt aan het pand, zoals bijvoorbeeld renovatiewerken, taksen en verzekeringen.

Om winst in vastgoed te maken, moet je dus rekening houden met de nettowinst die je hebt na verkoop.

Hoe bereken je winst op vastgoed?

Hoewel je rekening moet houden met de kosten, is het berekenen van winst gelukkig niet ingewikkeld. Om winst te berekenen heb je alleen een simpel rekensommetje nodig.

Verkoopprijs – totale kost van je investering = winst

Zolang je alle kosten weet (vergeet ook de verkoopkosten niet!), kan je eenvoudig de winst van je huis berekenen. Heb je het pand verhuurd? Dan kan je die huurinkomsten aftrekken van de kosten of je kan ze bij de verkoopprijs bijtellen. Zo weet je wat de woning je exact heeft opgebracht.

Welke kosten zijn gekoppeld aan de verkoop?

Je weet op voorhand welke investering je gedaan hebt, inclusief alle kosten, en de verkoopprijs is bepaald. In theorie zou je dan al je winst kunnen berekenen. Maar nog andere elementen beïnvloeden de verkoopprijs, zoals de staat van de vastgoedmarkt, de staat van het pand zelf en de ligging.

Om bij het berekenen van de winst een vertekend beeld te vermijden, moet je tegelijk ook rekening houden met de kosten die gekoppeld zijn aan de verkoop.

Denk daarbij aan de administratieve kosten zoals notaris- en registratiekosten, maar ook commerciële kosten zoals het inschakelen van een vastgoedkantoor kunnen van tel zijn. Daarbovenop komen nog andere kosten, zoals het energieprestatiecertificaat (EPC) en taksen.

De meerwaardebelasting is eentje om aandachtig voor te zijn. Die belasting betaal je wanneer je je woning na minder dan vijf jaar opnieuw verkoopt. Dan betaal je op de meerwaarde van het pand een belasting van 16,5%. Die meerwaarde wordt berekend door de aankoopsom (met daarbij de notariskosten, kosten voor werken door geregistreerde aannemers en 5% meerwaarde per jaar) af te trekken van de verkoopprijs.

Maar wanneer je als particulier buitengewone winst maakt die een hoog risico met zich meebrengt, wordt dat beschouwd als “speculatief”. Als je vastgoed in die context verkoopt, kan de belasting van 16,5% stijgen naar 33%. Verkoop je je pand binnen de vijf jaar, dan kan een vastgoedmakelaar je adviseren over de juiste aanpak.