• 13 juni 2019

Start digitale meter


Voordelen

De consumenten krijgen voortaan veel meer details over hun dagelijks verbruik. Fluvius moet ook niet meer langskomen voor een meteropname, want die gebeurt op afstand. Voor budgetmeterklanten komt er een nieuw systeem. Ook de eigenaars van zonnepanelen krijgen meer zicht op hun reële productie en afname. De standaard digitale meter kan worden uitgebreid met apps van energieleveranciers met toepassingen die het mogelijk moeten maken om het energieverbruik te sturen en op die manier te besparen. De meters moeten ook de overgang naar een decentraal energiesysteem met hernieuwbare energie en opslag mogelijk maken.

Prioriteit

Bij de plaatsing gaat de prioriteit naar de volgende groepen:

  • Mensen die bouwen of grondig verbouwen krijgen meteen een nieuwe meter en betalen, net als vroeger voor de plaatsingskost.
  • Mensen met zonnepanelen en budgetmeterklanten worden door Fluvius gecontacteerd om een afspraak te maken om de nieuwe meters te plaatsen. De plaatsing is gratis.
  • Als een oude meter stukgaat, dan plaatst Fluvius meteen een nieuwe digitale. Zoals vroeger is de vervanging gratis.
  • Consumenten die sneller dan gepland een digitale meter willen, kunnen die krijgen maar moeten dan wel betalen voor de installatie.

Terugdraaiende meter

Wie zonnepanelen heeft of er plaatst voor het eind van 2020, heeft minstens vijftien jaar recht op het voordeel van de terugdraaiende meter. De elektriciteit die je op het net zet, zal worden afgetrokken van wat je van het net haalt. Op die manier hebben eigenaars van zonnepanelen nog altijd hetzelfde voordeel als ze stroom op het net plaatsen.

Hiermee komt een einde aan maanden van onzekerheid. De zonnepanelensector voorspelt dat Vlamingen opnieuw meer zonnepanelen zullen kopen. Vorig jaar bleef de groei stabiel door de onzekerheid over het nieuwe systeem. Verwacht wordt dat de aangroei opnieuw zal versnellen nu er duidelijkheid is over de slimme meter.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters hoopt dat met de campagne de verkeerde opvattingen over de nieuwe meter uit de wereld geholpen kunnen worden. De kost van de hele operatie wordt over vele jaren gespreid en komt op ongeveer 27 euro per gezin per jaar. Dit bedrag zal verrekend worden via de distributienettarieven.