• 21 augustus 2023

Huis met tuin naar het zuiden: essentieel of bijkomstig?


Een woning met een zuidelijk gerichte tuin wordt al sinds jaar en dag beschouwd als een vaststaand ideaal. Kan de zuidelijke oriëntatie van een woning ook vandaag nog worden beschouwd als de noodzakelijke sleutel tot een perfecte woning? Of hebben de evoluerende architectuur en veranderende behoeften ervoor gezorgd dat de oriëntatie van een woning niet langer zo doorslaggevend is? In dit artikel bundelen we onze inzichten vanuit onze eigen vastgoedpraktijk.

Noord, west, zuid best?

Een lichtrijke woning, een zonovergoten tuin, aangename temperaturen in de lente en de herfst,… een zuidelijk georiënteerde woning biedt ongetwijfeld talrijke voordelen en is een waardevolle troef voor al wie zijn woning wenst te verkopen. 

Althans in de meeste gevallen. Voor bepaalde (types van) woningen is een zuidelijke oriëntatie immers niet zo zaligmakend. Dat is bijvoorbeeld het geval voor heel wat nieuwbouwwoningen. De combinatie van een (zeer) luchtdichte gebouwschil, grote glaspartijen en een zuidelijk oriëntatie kan op zonnige dagen immers zorgen voor een onaangenaam binnenklimaat, een soort van ‘serre-gevoel’ en zelfs oververhitting. Een investering in zonwering en/of andere manieren om je huis te koelen zal in dat geval dan ook cruciaal zijn. Voor nieuwbouwwoningen is het dus niet verwonderlijk dat architecten soms bewust een zuidelijke oriëntatie gaan vermijden bij het uittekenen van de nieuwbouwplannen.

Een zuidelijke oriëntatie is dus niet per definitie de ‘beste’ oriëntatie. Veel zal afhangen van de concrete situatie, het type woning, de persoonlijke voorkeuren en de individuele behoeften.

Voorkeur voor de avondzon

Bij Immo Van Middelem merken we in de praktijk dat kandidaat-kopers meestal niet specifiek op zoek zijn naar een pand met een zuidelijke oriëntatie. Ze hoeven immers niet per se de volledige dag door de zon in hun tuin, maar willen er vooral van kunnen genieten op de momenten dat ze daadwerkelijk thuis zijn. En dat is vaak ‘s avonds. Omdat je in een tuin op het westen ‘s avonds kunt genieten van de avondzon, zien we dat een westelijk georiënteerde woning dan ook alsmaar aan belang wint.

Is een oostelijke of noordelijke oriëntatie dan per definitie ‘slecht’ te noemen? Absoluut niet. Ook een oostelijke of noordelijke tuin kan perfect aan deze zonbehoefte voldoen. Veel zal natuurlijk afhangen van de omgevingsfactoren en de specifieke kenmerken van je tuin of terras. Woon je bijvoorbeeld in een open vlakte? Heb je geen hoge omliggende gebouwen om je heen? Of heb je een diepe tuin? Je kunt je tuin dan zodanig inrichten dat zonrijke plekken zich afwisselen met schaduwrijke plekken. Zo kun je op zonnige dagen ook van voldoende afkoeling genieten. Ideaal dus!

Wat vinden kandidaat-kopers wél doorslaggevend?

Bij Immo Van Middelem merken we dus dat de oriëntatie van een woning heel vaak niet doorslaggevend is voor kandidaat-kopers. Ze houden veeleer rekening met het totaalplaatje en hechten meer belang aan andere factoren, zoals de eerste indruk van het huis, de ligging van het perceel en de energiezuinigheid van de woning. 

Kandidaat-kopers zijn vooral op zoek naar ‘de perfecte klik’ met een woning. De eerste indruk is en blijft allesbepalend, ook al kan een huis op papier de perfecte match zijn en alle criteria afvinken. Ook de locatie en de ligging blijven voor veel kopers belangrijke criteria bij de zoektocht naar een huis. Zo is de één op zoek naar een pand in een woonwijk dicht bij de dorpskern, terwijl de ander dan weer kiest voor een afgelegen pand met veel privacy. Voorts zien we vandaag ook dat kandidaat-kopers alsmaar meer belang hechten aan de energie-efficiëntie van een pand. In onze praktijk zien we dus dat kandidaat-kopers eerder op zoek zijn naar die ‘perfecte klik’, die specifieke locatie en/of dat concrete EPC-label, veeleer dan dat zij op zoek zijn naar een woning met een zuidelijke oriëntatie.aldus Dirk Van Roy, vastgoedexpert bij Immo Van Middelem. 

***

Wat de oriëntatie van je woning ook is, bij Immo Van Middelem brengen we steeds alle troeven van jouw woning in kaart. Sta jij op het punt om jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een professioneel vastgoedkantoor om je hierin bij te staan? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Onze vastgoedexperts helpen je graag verder.