• 17 december 2020

Renteloze energielening voor nieuwe eigenaars


Het systeem geldt voor iedereen die eigenaar wordt, ook van een tweede woning, en staat los van het inkomen. De lening kan niet gebruikt worden voor de renovatie van woningen die niet van eigenaar veranderen. Bestaande eigenaars moeten nog wachten tot 2022 op een gelijkaardig systeem.

Op dit moment bestaat er al een renteloze energielening maar die is eerder beperkt. Alleen onder een bepaalde inkomensgrens, kan zo'n lening om een energierenovatie uit te voeren verkregen worden, voor een maximum bedrag van 15.000 euro. Vanaf januari 2021 verandert dit dus en kun je tot 60.000 euro lenen, wat ook je inkomen is. De vereiste is wel dat je binnen de vijf jaar na het aangaan van de lening de woning energiezuinig maakt.

Vroeger lag de nadruk op het toegankelijk maken van een energierenovatie, nu wil Vlaams minister van Energie Zuhal Demir vooral dat er zoveel mogelijk woningen die van eigenaar veranderen, snel worden gerenoveerd. "De wissel van eigenaar is een sleutelmoment in de levensloop van een woning”, aldus de minister.


Bedrag afhankelijk van het label

Volgens het kabinet Demir worden er in Vlaanderen per jaar ongeveer 100.000 huizen en appartementen aangekocht, geërfd of geschonken. Daarvan is veertig procent een woning die veel energie verbruikt. De doelstelling is om tegen 2050 alle Vlaamse woningen energiezuinig te krijgen. Er is dus nog veel werk aan de winkel want meer dan 95% van het woningbestand moet nog worden aangepakt.

De hoogte van de lening hangt af van hoe energiezuinig de woning wordt. De bedragen verschillen ook voor een huis of een appartement. Wie een huis tot energielabel A kan renoveren, kan tot 60.000 euro lenen. Bij een appartement is een label A goed voor een lening tot 45.000 euro. Een label C (voor een huis) of B (voor een appartement) is goed voor een lening tot 30.000 euro.


ook een premie tot 5.000 euro

Bovenop de energielening, kunnen nieuwe eigenaars ook een premie krijgen. Hier hangt de hoogte van het bedrag ook af van de graad van renovatie en de aard van de woning. Een energielabel A geeft bij een huis recht op een premie van 5.000 euro, het maximale bedrag; bij een appartement gaat het om 3.750 euro.

De Vlaamse regering trekt in 2021 een bedrag van ruim 70 miljoen euro uit voor deze nieuwe maatregelen. De bouwsector reageert positief want ze dringt al langer aan op maatregelen die gekoppeld worden aan de aankoop of overdracht van een woning, omdat dat het moment is waarop mensen grote investeringsbeslissingen nemen.


Bestaande eigenaars moeten geduld hebben

Wie voorlopig nog geen beroep kan doen op de lening, is de burger die eigenaar is en blijft van zijn (oudere) woning. In dat geval is er geen overdracht van eigendom. "Voor deze eigenaars blijven de bestaande steunmechanismen behouden in 2021", zegt minister Demir.

Ze voegt er wel aan toe dat het voor deze doelgroep de bedoeling is om tegen 2022 naar een eengemaakte woningrenovatiepremie te gaan. "Een vereenvoudigd systeem dat het bestaande complex van energiepremies en renovatiebonussen bundelt."

Bureau Liedekerke